fbpx
Selecteer een pagina

Foodfotografie is hot. En nog meer happening. Én – blijkt uit onderzoek van Restaurant Monitor 2020 – zelfs onmisbaar. Want een knappe feed vol smakelijke foodfoto’s doet uitnodigen. Bij ruim 75% heeft social media zelfs invloed op de keuze voor een restaurant.

Als culinair fotograaf heb ik veel ervaring in het vastleggen van eten. Dit deed ik onder andere voor Bacardi Netherlands, KFC, Subway, De Librije, Herman den Blijker, MaMa Kelly, tal van lokale restaurants en binnenkort Burger King. Nu ik – naast de shoots – de richting van coaching op kruip om (startende) fotografen gecontroleerd te laten fotograferen in iedere situatie, deel ik via mijn Instagrampagina, blog en binnenkort podcast (!) mijn kennis over het maken van smakelijke foto’s. In deze blog vertel ik je graag meer over mijn favoriete lens voor foodfotografie.

Voor het vastleggen van eten in opdracht, gebruik ik altijd mijn spiegelreflexcamera. Ik fotografeer nu met de Canon 6D Mark II, maar ik ben van plan om binnenkort over te stappen naar de Canon 5D Mark IV. Een gepaste upgrade als je kijkt naar mijn huidige opdrachtgevers én agenda. De lens die ik daarbij in ruim 90% van de gevallen gebruik is mijn geliefde Canon EF 50mm f/1.4. Een lichtsterke lens die door zijn grote diafragmabereik (f/1.4) bekend staat om z’n haarscherpe details en bokeh; de kwaliteit van de onscherpte in een beeld.

Deze lens – die trouwens súper betaalbaar is al je hem vergelijkt met zijn ‘broers’ – is een kei in het maken van close-ups, betrouwbaar in donkere situaties en heel sterk in het vastleggen van details. Bijkomend voordeel is dat hij lekker licht is én allround inzetbaar; je komt goed uit de voeten in veel situaties. Sterker nog: ik heb het eerste jaar van mijn carrière álles gefotografeerd met deze kanjer!

Mocht je – omdat je bijvoorbeeld al lekker wat klussen aantrekt of een beetje gespaard hebt – een investering willen doen in een tweede lens, kan ik je de Sigma AF 35mm f/1.4 ART DG HSM Canon aanraden. Een groothoeklens uit de ART-collectie van Sigma met een breder bereik dan de 50mm variant, maar even haarscherp én lichtsterk. Deze gebruik ik bijvoorbeeld veel voor het vastleggen van het interieur of als ik net wat meer body op de foto wil. Bijvoorbeeld bij een grote, ingedekte tafel. 

Natuurlijk is het hebben van een goede lens slechts een onderdeel van het maken van een lekker plaatje. Daarbij komt kennis kijken hoe je je camera manueel bedient (voor het beste resultaat) én hoe je de foto’s nabewerkt. Speciaal voor die eerste stappen heb ik een online cursus ontworpen – te volgen via Instagram – om hier op een laagdrempelige manier kennis mee te maken. De cursus bevat informatie over:

  • De basis
  • Belichting
  • Compositie
  • Bewerking
  • Good to know

Je kunt ‘m lekker in je eigen tempo volgen en het dekt alle vragen die je hebt als je start met fotograferen óf klaar bent voor de volgende stap. Na het bekijken van deze video’s kun je dan ook gecontroleerd fotograferen in iedere situatie, zodat je je kunt focussen op het creatieve proces in plaats van op de instellingen. Dat is namelijke rete zonde!

Denk je: JA. Dit is wat voor mij. Je vindt hier meer informatie over de cursus. Mocht je daarnaast nog vragen hebben, mag je me altijd even een berichtje sturen via Instagram of per mail: info@tessfluit.nl. 

*Alle links in deze blogpost zijn affiliatelinks