fbpx
Selecteer een pagina

Als foodfotograaf heb je écht niet altijd je camera bij je. Althans, ik niet. Maar, mijn intense liefde voor eten laat ik natuurlijk nooit op het nachtkastje liggen. En dan is je IPhone een prima tool om een culinaire herinnering te vereeuwigen. Maar hoe maak je nou de beste foto’s met je telefoon? Ik geef je vijf tips!

1. Kies een knap gerecht

Ik ben onwijs fan van boerenbrood met garnalenkroketten. Inclusief een flinke klodder citroenmayonaise. Maar, heel sexy is het niet. De keuze van je gerecht is dus heel belangrijk voor het eindresultaat. Houd daar rekening mee. Disclaimer: natuurlijk moet je áltijd kiezen waar je trek in hebt. Doe ik ook. Máár het oog wil ook wat. En het is stiekem een beetje ‘part of the job’.

2. Fotografeer áltijd in daglicht

Daglicht fotografeert het lekkerst. Óók met je telefoon. Het zorgt voor een heldere foto en geeft daarbij de kleuren het mooiste weer. Zorg er dus voor dat je óf een plaatsje op het terras verovert (het liefst niet in de volle zon vanwege harde schaduwen) óf een tafeltje reserveert dat zich pal naast het raam bevindt. Zo kun je gebruik maken van het licht dat naar binnen valt. Fotografeer daarbij altijd met het licht mee voor het beste resultaat. Let er wel op dat er geen lamp boven de tafel hangt. Ook dit zorgt voor een ongewenste schaduw én een gele gloed.

3. Bepaal een lekkere compositie

Er zijn verschillende manieren om je gerecht te fotograferen. Mijn favoriete composities zijn van bovenaf, vooraf óf van heel dichtbij (close-up). Van bovenaf fotograferen – ook wel een flatlay genoemd – werkt heel lekker als je een mooi ingedekte tafel vol gerechten hebt. Denk hierbij aan een bord pasta, een mandje breekbrood, lekkere dipjes, een schaaltje antipasti en een mooi glas wijn. Door alle elementen op te nemen in je foto creëer je een beleving. En dat nodigt uit!

Niet alle gerechten lenen zich om van bovenaf gefotografeerd te worden. Neem bijvoorbeeld een lekkere grote stapel fluffy pancakes. Of een juicy hamburger. Super zonde als je daarin de opbouw mist. Deze kun je dus het beste van vooraf fotograferen. Houd daarbij ook rekening met de achtergrond. Al is deze wazig. Want ook die kun je gezellig maken voor de algehele sfeer van de foto. Denk aan een vaasje bloemen voor wat kleur. Een glaasje limo voor de opvulling. Of een scheutje stroop voor wat beweging in de foto!

Close-ups werken erg lekker als je de structuur van een gerecht wilt benadrukken. Zo pakt het bijvoorbeeld altijd erg goed uit bij een smeuïg gerecht. Zoals Parmigiana di Melanzane. Of een heerlijke, romige pasta Carbonara. Door het gerecht of het drankje van dichtbij te fotograferen – niet inzoomen por favor – leg je mooi de details vast. En die kunnen héél uitnodigend zijn.

4. Breng beweging aan in je foto

Beweging trekt de aandacht. En maakt dus ook meer impact. Je kunt op verschillende manieren beweging toevoegen aan je foto, bijvoorbeeld door een vuistje Parmezaanse kaas over je pasta te strooien. Of lekker wat extra olijfolie toe te voegen (ook voor de glans). Zorg er natuurlijk wel voor dat je – tijdens het vastleggen van de beweging – de burstmode gebruikt. Of voor de niet Apple-gebruikers: lekker ingedrukt houden die knop. En daarna het perfecte plaatje kiezen!

5. Bewerk je foto na met een extra app

Nabewerking is key. Een extra ‘sausje’ maakt je foto namelijk nog nét iets sexier. De kleuren helderder. Je plaatje minder koel óf warm. En, ook niet geheel onbelangrijk: het draagt bij aan de eenheid van je feed. Ik maak – voor het bewerken van mijn telefoonfoto’s – altijd gebruik van de gratis app VSCO. Een easy-to-use programma waarmee je je foto’s in een handomdraai voorziet van een knap filtertje. Natuurlijk zijn er duizend andere apps op de markt die je kunt gebruiken voor het bewerken van je foto’s, maar ik ben zo tevreden over dit (uitgebreide) programma, dat ik het hier lekker bij houd.

Zo. Een vuistje vol tips om lekker mee aan de slag te gaan. En onthoud: oefening baart kunst. En laat je daarbij vooral inspireren. Door bijvoorbeeld platforms als Pinterest.  Ontdek wat werkt en doe het – op je eigen manier – lekker na. En mocht je nou denken: “Ik zou graag een keer een ochtend of een volle dag hulp willen om voortaan de meest smakelijke foto’s te kunnen maken”, dan zijn mijn coachingsmogelijkheden misschien wel wat voor jou. Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden.