fbpx
Selecteer een pagina

Als culinair fotograaf probeer ik – zélfs als het om eten gaat – altijd een gevoel vast te leggen. Omdat dat bij ieder product of restaurant anders is. En dus wurm ik me vaak tussen zwetende koks boven stomende pannen.  Maar, naast het inspelen op wat er ‘on-the-spot’ gebeurt, is er gewoon een lijstje met shots die áltijd lekker scoren. Bij je opdrachtgever én op social media. En die deel ik graag met je:

1. Het bord vasthouden (zie afbeelding hierboven) of op tafel plaatsen

Werkt altijd fijn. En zéker als diegene een arm vol tatoeages heeft. Of de ondergrond een mooi printje heeft. Door het bord vast te laten houden of op de rand van een tafel te plaatsen, creëer je een gigantische scherpte-diepte, waardoor het gerecht er echt uitspringt.

2. Een ingrediënt of gerecht voor je houden

Werkt in principe hetzelde als nummer 1, maar ik wil hem toch even in het rijtje benoemen. Laat de chef bijvoorbeeld een octupos, mooi lap vlees of hoofdingrediënt vasthouden en je creëert een prachtige scherpte-diepte waar hij of zij ook nog eens zelf op staat.

3. Beweging

Beweging scoort. Denk aan een scheutje olijfolie, handje bloem of vers geraspte Parmezaanse kaas. De foto wordt dynamisch, trekt daarom dírect de aandacht en houdt de kijker ook even vast.

4. Een flatlay

Ook met gerechten en drankjes kun je een lekkere flatlay bouwen. Ik kies altijd voor meerdere bordjes, aangevuld met bijvoorbeeld een fles bruiswater, wat wijnglazen en attributen zoals een flesje olijfolie. Regels wat betreft het stylen van een flatlay zijn er zeker, deze zal ik een keer in een apart blogje met jullie delen.

5. Súper close-ups 

Aangezien de trend ‘Lekker over mooi’ gaande is, is het super dichtbij vastleggen van eten een dikke winner. Denk bijvoorbeeld aan een hapje tiramisu, opengesneden Burrata of een romig bordje pasta. Nog beter werken de video’s hiervan.

Mocht je uberhaupt nog struggelen met het technisch in orde krijgen van je foto’s, dan raad ik je mijn online cursus manueel fotograferen aan. Voor een klein bedrag (€27 euro) leer ik je alle kneepjes, zodat jij in alle rust (en in iedere situatie) kunt fotograferen. Het is zo zonde als je je enkel bezighoudt met de instellingen in plaats van het creatieve proces. Op deze pagina vind je meer informatie.