fbpx
Selecteer een pagina

Gisteren bladerde ik door mijn bestanden in the cloud waar ik een bonte verzameling heb van pak ‘m beet 360 GB aan foto’s. En dat is me toch een trip down memory lane. Van verdwaalde nudes toen ik nog een kilootje of 8 lichter was tot zoetsappige platen van relaties en mijn állereerste food foto’s. Over dat laatste plukje wil ik het even hebben. 

En heel eerlijk: het was niet best. Maar gelukkig rent niemand direct een marathon en mag ervaring net zoals een mooie, rode wijn, eerst even lekker rijpen voordat het in z’n meest optimale vorm op de markt verschijnt. Aldoende leert men. En herhaling is key. Maar toch zijn er aantal dingen die mij geholpen hebben om sneller, grotere sprongen te maken. 

Van crop naar fullframe
Overstappen op een nieuwe camera (Canon 6D Mark II) heeft mijn werk direct naar het volgende level getild. Dit in combinatie met – nog steeds – mijn geliefde 50mm F/1.4 en later de Sigma 35mm F/1.4 Art. Een goede set om mee te beginnen waar je dus even flink voor moet sparen. Een andere fijne optie is leasen tegen 0% rente, bijvoorbeeld. Check Cameranu.nl even!

Van automatisch naar manueel
Natuurlijk koos ik eerst voor veilig; ik had immers nog nooit een camera beetgehouden toen ik startte met fotograferen. Pas na anderhalf jaar ging ik eens aan die knopjes draaien en heb ik na veel oefenen inclusief genoeg frustratie, het spelletje onder de knie gekregen. Pas vanaf dat moment was ík in control en rolden de foto’s uit mijn camera die ik ook bij collega’s voorbij zag komen. Helder, scherp én in een eigen, herkenbare stijl.

Bewerken als een pro
Al vanaf het begin gebruikte ik presets, maar wist verder niet heel veel af van Lightroom. Úren dook ik in Youtube om af te kijken van de master editors. Niet normaal hoeveel kennis je daar weg kunt plukken. Investeer in een mooie filter – of maak er zelf een – en ga er lekker mee spelen. Op websites als creativemarket.com vind je héle mooie! Op mijn website onder het kopje ‘Presets’ vind je trouwens mijn favoriet die ik ook aanbied voor een prikkie. In een handomdraai mooie foto’s dus! 

Cursus manueel fotograferen
Ook heb ik mijn kennis voor je gebundeld in een laagdrempelige cursus van 27 euro. Hierin geef ik je in vijf modules álle handvatten die je nodig hebt om in alle rust en controle te fotograferen. De cursus kun je op eigen tempo volgen via Instagram en dus op ieder moment instromen. Check deze pagina voor meer informatie!