fbpx

“Tafelgenot schuilt tussen je oren, niet in je mond”, las ik laatst in een kneiter interessant boek over de wetenschap van het eten. “Je moet de rol van ‘alles buiten het bord’ begrijpen om te kunnen bepalen wat eten en drinken zo heerlijk, stimulerend en (vooral) zo gedenkwaardig maakt. Gastrofysica, noemen ze dit ook wel.

Als culinair fotograaf en Bourgondische alleseter, ga ik natuurlijk heel lekker op dit soort leuke en soms toch wel verrassende feitjes. En daarom heb ik er even een paar voor je verzameld.

– Des te meer lawaai eten maakt, des te meer men ervan geniet. Denk aan mega knapperige chips, chunky sla en soep met croutons

– Voor een eetbeleving met zwaar bestek zijn mensen bereid méér te betalen. Het geeft namelijk een luxueuzer gevoel

– Drink je rode wijn bij een rode lamp, smaakt deze zoeter en fruitiger dan wanneer je het in een andere kleuromgeving zou drinken

– Eten smaakt op een blauw bord zouter, en je eet het minste vanaf een rood bord. Dit omdat je dit associeert met verbod en stoplichten (handig voor de lijn dus ;))

– Chocolademelk heeft de sterkste cacaosmaak als je deze uit een oranje beker drinkt, een caffe latte wordt als intenser én minder zoet ervaren in een witte beker, dan in een doorzichtige mok en whisky smaakt het lekkerste in een omgeving met héél veel hout

– Bijna dertig procent van alle drankjes in het vliegtuig, is tomatensap. Dit omdat je door de akoestiek minder ‘zoet’ proeft, terwijl tomatensap over een proteïne beschikt die enorm goed tot z’n recht komt in de lucht 

Super tof om mee te spelen dus. En misschien wel hartstikke onmisbare kennis als je wil gaan voor de hoogst haalbare beleving in je zaak. Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je scoort hem hier!